Selain untuk berkongsi maklumat, blog ini juga menjadi medan latihan bagi saya mengasah kemahiran menterjemah.

Sebarang komen untuk memperbetul mahupun memperbaiki lagi mutu terjemahan amatlah dialu-alukan. Selamat membaca
.

:: UNTUK MELIHAT TEKS SUMBER, KLIK PADA TAJUK ENTRI ::

06 Mac 2009

Pernahkah kita menerima bil daripada Allah (swt)?

Seorang lelaki menjangkau usia 70 tahun telah ditimpa penyakit yang menyebabkan beliau tidak boleh buang air kecil. Doktor memberitahunya yang dia perlu dibedah untuk menyembuhkan penyakitnya itu. Beliau bersetuju menjalani pembedahan tersebut memandangkan masalah itu telah menyebabkan beliau mengalami kesakitan yang amat perit berhari-hari lamanya. Seusainya pembedahan, doktor pun memberi kepadanya bil yang meliputi segala kos. Setelah menatap bil tersebut, lelaki itu terus menangis. Melihat keadaan ini, doktor itu berkata, "Jika kos ini terlalu tinggi, kami boleh uruskan cara lain untuk tuan." Orang tua itu membalas, "Saya menangis bukan kerana wang tetapi saya menangis kerana Allah mengizinkan saya membuang air kecil selama 70 tahun dan DIA tidak menghantar pun bil kepada saya!"
Maha Suci Allah!
Dan Ia telah memberi kepada kamu sebahagian dari tiap-tiap apa jua yang kamu hajati. Dan jika kamu menghitung nikmat Allah nescaya lemahlah kamu menentukan bilangannya. Sesungguhnya manusia (yang ingkar) sangat suka menempatkan sesuatu pada bukan tempatnya lagi sangat tidak menghargai nikmat Tuhannya. Kitab Suci Al Quran (14:34)
Pengajaran : Kita jarang-jarang sekali bersyukur kepada Allah bagi perkara sebegini yang sememangnya nikmat yang cukup besar. Cuba berhenti sejenak dan renungkan akan kurniaan-kurniaan Allah yang Maha Agung di dalam diri sendiri. Semoga Allah memberikan kita keupayaan untuk menyedari akan kurniaan-Nya dan selalu bersyukur kepada-Nya.
Diceritakan oleh Abu Dawood (no. 4177), at-Tirmidhi (no. 1877) bahawa Nabi Muhammad (saw) pernah berkata : "Orang yang tidak berterima kasih kepada orang lain, tidak bersyukur kepada Allah (swt)."

0 comments:

Catat Ulasan | Feed 
^

Powered by BloggerOMNI-TERJEMAHAN by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License